Deze titel heeft iets weg van een kindersprookje, maar ik wil het hebben over kinderstoelen. Hierboven had ook kunnen staan: Noorwegen vs Zweden. Of € 139 vs € 11,95. Stokke vs IKEA.

Het gaat hier om echt Scandinavisch design, gemaakt voor de allerkleinste consumenten. Een geweldige markt, want als ouder heb je het allerbeste voor je kind te willen (lees: moeten). Dat het geld zou gaan kosten, zo’n nazaat, dat had je al van vrienden gehoord. Dat je jezelf uiteindelijk in dit nieuwe uitgavepatroon zou verliezen is voor sommigen een verrassing. Toch, het blijft noodzaak. Want je kind verdient het allerbeste. Bezuinigen op je kind is not done en ontwerpers en producenten in deze markt weten dat heel goed. Inspelen op de emotie van de jonge ouder. En het beste voor je kind is soms ook gewoon het beste voor je interieur.

stokkevsikea

Dus de kinderstoel. Er is geen passende oplossing om te mixen met je bestaande setje tafel en stoelen. Dus koop je de Stokke Tripp Trapp. Dit is zo’n beetje het beste wat er op design gebied te krijgen is. Niet alleen mooi (simple & clean), maar ook functioneel (want je kan na wat imbus-verstelwerk ook je puber in deze stoel vastsnoeren). Goed doordacht design. En dat mag wat kosten. En iedereen heeft hem al, dus dat is alvast een goed teken. Helaas zijn de accessoires naast duur ook heel nodig. Want zo simple & clean als deze stoel is, is hij in die vorm totaal niet bruikbaar voor de allerkleinsten. Dus hoppa, een leuning en beugel erbij. En een riempje en vooruit, ook een kussentje om de zachte babybillen op te vangen. Een nadeel is dat hij nu ongeveer al net zo duur is als een eetstoel van Philippe Starck, een voordeel is dat hij daardoor eigenlijk wel weer heel goed bij je eethoek past.

Hoe anders pakt IKEA het aan. De Antilop is de tegenpool van de Tripp Trapp. Wat mij betreft is het de opvolger. Hij is in alle gevallen beter. De mooiste feature vind ik dat hij – als je baby er niet meer in past – gewoon weg kan. Niet eens op Marktplaats, gewoon weg! Want het ding kost evenveel als een pak luiers. Hij heeft de allerbelangrijkste accessoire die de Stokke niet heeft: een tafelblad dat je aan de stoel kan klikken. Ik begin te denken dat de ontwerpers bij Stokke geen kinderen hebben. Of in ieder geval geen baby’s. Eten met een kind is troep maken.  Je kan de vierkante meter rondom een etend kind maar beter goed beschermen. Dus zo’n wit plastic tafelblad – hoe anders dan je eigen steigerhouten tafel – is geen overbodige luxe. Het zijn dit soort momenten dat ik me als ontwerper afvraag wie bij Stokke de beslissing heeft genomen voor een beige streepje voor het zitkussen, maar het tafelblad gemakshalve is vergeten. Gemiste kans.

De opvolger van de Tripp Trapp is dus de Antilop. Het gaat namelijk als volgt; je koopt de Stokke, om alle eerder benoemde redenen. Dan komt het moment dat je een keer op zondag je kind in de kroeg een maaltijd wilt voorschotelen. Het personeel komt met de IKEA stoel aan. Soms een witte, vaak een rode. Je drinkt je bier, je geeft je kind zijn/haar hap, je maakt een mond schoon en je neemt het tafelblad af. En je weet het: ik wil er zo een! Wat een gemak: wortelpuree, vieze vingertjes, een omgevallen beker appelsap; alles opgevangen door een plastic blad. Zo moet het zijn. Het is het ritje naar IKEA meer dan waard. Je trekt hem uit het schap – het ding weegt niets – en rekent af.  Nog voor de Stokke van je aangekoekte vloer is verwijderd staat daar de Antilop. Een lelijk ding. Past goed bij kunststof kozijnen, zeker niet bij Starck, noch bij een tafel van steigerhout. Maar de Antilop komt er mee weg. Nee, de vloer is na een week gebruik inderdaad niet brandschoon gebleven, maar misschien is de charme dat het een gewone kinderstoel is. Die doet wat ‘ie moet doen zonder poespas. De Billy onder de kinderstoelen, dat dan weer wel. Toch ook doordacht design, net als de Tripp Trapp. Een Scandinavisch onderonsje.

Alleen welke is het beste? Moeilijk te beantwoorden. Beiden zijn voor dezelfde gebruiker ontworpen, maar die is meer bezig met eten dan zitten. Ze zijn ook voor dezelfde doelgroep kopers gemaakt. En dat is uniek bij producten met zulke uiteenlopende eigenschappen.

Laatst was ik bij een vriend op bezoek. Hij had ze ook allebei. Hij was ook pro-Antilop. En als je kind er niet meer inpast, vliegt ie het interieur weer uit. Hij kwam met de enige juiste conclusie “Fijn dat we dan de Tripp Trapp weer naar beneden kunnen halen”.

Advertenties