Van elk design-land, spreekt wellicht het Italiaanse werk het meest tot de verbeelding. Mode, meubels en auto’s. De laatste categorie doet het al jaren voor mij. De Italiaanse designhuizen die al meer dan halve eeuwen lang de mooiste auto’s ontwerpen, hebben voor mij de Rockstar status. En hun geheim zit hem in passie voor eenvoud.

Een pasta smaakt in Italië gewoon lekkerder dan ergens anders. Een makkelijke maaltijd, zegt men in Nederland. Zeker, een goede pasta kent slechts een paar ingrediënten, maar de Italianen zelf schotelen een pasta het lekkerst voor. Zo is het ook met Italiaans design. Het lijkt vloeken in de kerk om een Ferrari of Maserati met een bolognese te vergelijken, maar die Italiaanse auto ontwerpers weten wat ze doen als ze in de pannen roeren. Neem nou Pininfarina, al jaren hét designhuis van Ferrari. Pininfarina laat autoliefhebbers watertanden met weinig ingrediënten. Tuurlijk lekker als je een Ferrari als basis hebt, dan kan er weinig misgaan, zou je denken. Maar het is juist lastig om zoiets puurs als een Ferrari op een geweldige manier neer te zetten.

Kijk maar naar de Ferrari Design Contest. Een must om aan mee te doen als je ooit een tekentafel wil veroveren in Cambiano, de basis van Pininfarina. Maar als je de rode schaalmodellen met het steigerende paard van de beste automotive-designers ter wereld vergelijkt met de hand van de Italiaanse meester zelf, dan slaan de meesten de plank goed mis. Tuurlijk, prachtige designs, maar hoe anders in detaillering en balans. Pas dan besef je hoe moeilijk het is om met weinig ingrediënten ook een écht lekker gerecht te maken.

Pininfarina verstaat deze kunst, maar ‘doet’ niet alleen auto’s voor de happy few, denk aan de Peugeot 406 coupé. Ze doen overigens ook meer dan auto’s. Tijdens mijn vakantie in Italië deze zomer kreeg ik in een restaurant een heerlijk bruisend watertje. Op de gekoelde, glazen fles zag ik het onmiskenbare logo van mijn jeugdheld. En pas na bestuderen viel de ingetogen schoonheid van de fles op (google: pininfarina bottle). Wederom door zijn eenvoud. De Italiaanse Ferrari ontwerpers (voor vele ontwerpers het hoogst haalbare) maken net zo lief de eettafel fraaier. En de binnenkant van de glasbak. Pininfarina is zo goed omdat ze zo gefocust zijn op eenvoud. Eenvoudige Italiaanse schoonheid.

En Italdesign, het design huis van Giugiaro, werkt ook zo. Giugiaro is bekend geworden als ontwerper van onder andere de allereerste VW Golf, de DeLorean en de huidige Mini. Het is dat Jonathan Ive Steve Jobs net op tijd tegenkwam, want Jobs geloofde in eerste instantie dat Apple er weer bovenop moest komen met Giugiaro’s pennenstreken. Naast automotive doet Giugiaro ook andere producten, heeft zelfs een pasta ontworpen. Dat is toch geweldig? Als je van Italiaanse huize komt en je bent ontwerper, dan ga je voor het hoogst haalbare in de Italiaanse design. Want je oeuvre in Italië is nog niet compleet na de zoveelste Ferrari of Maserati. Nee, de Italianen houden van eenvoud: water en deeg.

Advertenties